»Ključna naloga države in vseh deležnikov je, da se dejavno borimo proti tem izzivom in zagotovimo, da je hrana, ki jo proizvajamo in uživamo, varna in trajnostno pridelana. To vključuje sprejemanje ustreznih zakonodajnih okvirov, spodbujanje inovacij v kmetijskem sektorju in ozaveščanje javnosti o pomenu zdrave prehrane in trajnostnega prehranskega sistema.«
»Številni dejavniki vplivajo na način, kako proizvajamo, distribuiramo in uživamo hrano, in prinašajo vedno nova tveganja. Tudi nepredvidljive situacije, kot so naravne nesreče, izbruhi bolezni ali vojne, lahko ogrozijo varnost hrane in povzročijo hude posledice za javno zdravje in gospodarstvo. Zato moramo imeti za take dogodke vnaprej pripravljene učinkovite načrte za njihovo obvladovanje.«
»Naučimo se nekaj iz preteklih izkušenj, sodelujmo in poskusimo se pripraviti na nepričakovane situacije, saj bomo le tako lahko premagali vse izzive, ki nam jih bo prinesla prihodnost.«
»Prekuhavanje pitne vode v primeru mikrobiološke onesnaženosti je praviloma kratkoročen, a nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost vode, saj uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo. Prekuhavanje pa kljub temu ne odstrani kemijskih nevarnosti.«
»Če je voda motna, moramo najprej izvesti usedanje ali pa jo prefiltrirati preko papirja ali prelikane krpe in scediti v posodo, kjer naj burno vre vsaj minuto, zaradi večje varnosti tri minute. Vodo ohladimo in najbolje, da jo shranimo kar v posodi, v kateri se je izvedlo prekuhavanje. Taka voda je uporabna 24 ur, v izjemnih okoliščinah tudi do 48 ur, če je hranjena na hladnem.«